03.05.2020 Kategoria: Liceum, Szkoła podstawowa
- Rozpoczynam od pięciominutowej rozgrzewki, a sposób jej wykonania zależy od tego, jaki wykonuję trening – rozpoczyna Mariusz Głodowski, uczeń 6 klasy SP SMS Resovia, zawodnik zespołu U-13 „pasiaków”, który bez skrupułów opowiedział nam o swoim indywidualnym treningu.
- Następnie często przystępuję do biegania, żeby być przygotowanym kondycyjnie tak jak na mecz. Biegam np. kilkanaście okrążeń wokół bloku. Jeśli chodzi o przygotowanie techniczne, to ustawiam sobie kwadrat z kręgli obok garażu i robię tam rozmaite ćwiczenia z piłką. Niedaleko mam też małe boisko, na które często staram się chodzić i zagrać tam z kolegami. Bramki są małe, dlatego gra się zazwyczaj w football freestyle, co również jest bardzo fajne – mówi Mariusz.
Szóstoklasista dokumentuje swoją pracę, wysyłając swojemu trenerowi Piotrowi Widzowi filmy z nagranym treningiem, a szkoleniowiec przekazuje swoje uwagi i sugestie. Nasz zawodnik zdradził nam też, co najbardziej lubi w indywidualnym treningu.
- Najbardziej lubię uczyć się nowych zwodów. Ostatnio dużo staram się czerpać od Neymara. Oglądałem ostatnio film z porównaniem Ronaldinho do Neymara i tam zobaczyłem taki zwód, którego staram się nauczyć. Często też na Instagramie obserwuję profil MajerFootball. Prowadzący niedawno wrzucił taki fajny zwód „4 elastico” i zachęcił do wyzwania, więc chciałem spróbować, czy dam radę – informuje piłkarz SMS-u, którego zaraz pytamy, czy podołał wyzwaniu.
- Udało się, ale troszkę potrzebowałem czasu, bo łatwe to nie było – przekonuje z uśmiechem skrzydłowy „pasiaków”.
Nasz zawodnik, gdy już zakończy naukę i treningi, lubi zagrać w gry komputerowe.
- Przeważnie jakaś FIFA, zwykle najnowsza lub Fortnite, bo koledzy często grają i lubię z nimi pograć, a przy okazji pogadać na różne tematy – podsumowuje Mariusz Głodowski.
Mistrzostwa sportowego Resovia w Rzeszowie
Czytaj więcej
Mistrzostwa sportowego Resovia w Rzeszowie
Czytaj więcej
Mistrzostwa sportowego Resovia w Rzeszowie
Czytaj więcej
dodatkowe zajęcia wyrównawcze
Czytaj więcej