06.02.2019 Kategoria: Szkoła podstawowa
W dniach 16-18 stycznia, w SMS Resovia, uczniowie Studenckiego Koła Naukowego Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego pod opieką Opiekuna koła, Pani dr Edyty Łuszczki, pracownika Katedry Dietetyki Wydziału Medycznego UR, przeprowadzili cykl lekcji dotyczących zasad odżywiania się dzieci i młodzieży aktywnych fizycznie. Skupiono się przede wszystkim na żywieniu przed i po treningu. Poruszono aspekty dotyczące wpływu racjonalnej, zbilansowanej diety na wyniki sportowe uczniów.
- Lekcje skierowane były do wszystkich uczniów. Dominowała tematyka nawodnienia, sposobu odżywiania oraz praktycznych aspektów, m in. tego, jak przygotować własny napój izotoniczny. Kolejnym etapem spotkań ze studentami i pracownikami UR będą warsztaty, które najprawdopodobniej prowadzone będą na wiosnę w Przyrodniczo-Medycznym Centrum Badań Innowacyjnych UR, w Pracowni Technologii Żywności i Żywienia, gdzie uczniowie będą mieli możliwość pod opieką pracowników uczelni wraz ze studentami przygotować zdrowe posiłki oraz napoje izotoniczne – mówi dr Edyta Łuszczki.
- Uczniowie SMS-u, wykazali bardzo duże zainteresowanie tematem żywienia. Zadawali pytania, byli aktywni w lekcjach. Bardzo nas to cieszy, bo odpowiednie zdrowe żywienie jest niezwykle ważną częścią ich drogi sportowej, jest nieodłącznym elementem stylu życia wszystkich sportowców – informuje dr Edyta Łuszczki.
Dla najlepszych uczniów planowane są warsztaty praktyczne. Dodatkowo nasi zawodnicy będą mieli przygotowane indywidualne plany żywieniowe opracowane przez dietetyka.
Mistrzostwa sportowego Resovia w Rzeszowie
Czytaj więcej
Mistrzostwa sportowego Resovia w Rzeszowie
Czytaj więcej
Mistrzostwa sportowego Resovia w Rzeszowie
Czytaj więcej
dodatkowe zajęcia wyrównawcze
Czytaj więcej